duminică, 17 martie 2013

9 zile de vis în Paris (III)

Ziua 3: Pentru cea de a treia zi a vacanţei noastre am ales o mică excursie în afara Parisului, şi anume la Fontainebleau. Situat la 55 km sud-est de Paris, Fontainebleau este locul unde se află unul dintre cele mai mari castele regale ale Franţei. Oraşul Fontainebleau s-a dezvoltat în jurul  a ceea ce a mai rămas din vechiul parc regal de vânătoare.

Castelul Fontainebleau
Cum ajungi: Din Gare de Lyon în aproximativ 40 minute ajungi cu trenul în staţia Fontainebleau-Avon. Trenurile circulă des. Cel mai bine e să-ţi stabileşti la ce oră vrei sa fii la Fontainebleau şi apoi să-ţi cauţi aici trenul potrivit pentru a ajunge acolo. Din gară există un autobuz care te duce la palat. Tariful pentru tren este 8,65 € / o călătorie, iar pentru autobuz este bilet separat care se cumpăra de la şofer, dar nu ştiu cât costă pentru că având Paris Visite nu a trebuit sa ne mai luăm nici bilet de tren, nici de autobuz, fiind totul inclus.
Orarul şi tarifele de vizitare precum şi alte informaţii necesare găseşti aici. Este inclus în Museum Pass, astfel nu am plătit nici aici taxa de intrare.
Castelul Fontainebleau nu este atat de vizitat ca şi Versailles dar aceasta nu înseamnă că nu merită aceeaşi atenţie sau poate chiar mai multă. Faptul că turiştii sunt mai puţini, fac să te simţi mai bine, mai relaxat, în mijlocul unui adevărat castel ca din poveşti cu grădini superbe.

Interiorul castelului cu ale sale galerii, capele, săli de bal, apartamente regale bogat decorate cu picturi şi mobilă de epocă te fac să te transpui rapid într-o viaţă despre care ai citit în cărţi sau ai văzut în filme. Fiind iunie când vizitam aceste locuri de basm, grădinile Fontainebleau erau pline de verdeaţă si flori, totul fiind învaluit de mireasma teilor înfloriţi.

Vizitarea acestui castel ne-a luat jumatate de zi, dupa-amiază întorcându-ne cu trenul în Paris. După o pauză de masă şi una de odihnă, înainte de a apune soarele am pornit cu metroul în direcţia Tour Montparnasse (staţia de metrou - Montparnasse Bienvenue).

Turnul Montparnasse
Pentru că aveam abonamentul Paris Visite şi am vrut sa profităm la maxim de el, am ales să vedem Parisul de la etajul 56 al Turnul Montparnasse. Vara turnul este deschis până la ora 23.30, dar ultima intrare este la ora 23.00. Informaţii despre turn poţi afla de aici.
Reducerea pe care am avut-o cu Paris Visite a fost de 35%, plătind pentru urcare în turn încă 6.80€. In 2013 preţul întreg al unui bilet este 13€ ( iar cu reducerea Paris Visite ar fi 8.45€).
Turnul Monparnasse a fost construit în 1973, fiind unul dintre primele zgârie-nori din Paris. Deşi în proiectul iniţial, aprobat de comisie, avea prevăzută o înălţime de 154 m, ulterior a ajuns la 210 m, cu toate că aceasta nu a fost aprobată oficial niciodată.
Cu un lift rapid în 38 secunde eşti sus, la etajul 56 unde se află un restaurant cu o privelişte panoramică. De acolo mai urci câteva trepte pentru a ajunge pe terasă. Am aşteptat sa apună soarele, să se aprindă luminile în oraş şi mai ales să se aprindă luminile de pe Turnul Eiffel. Cu pozele făcute nu pot să mă laud. Trepiedul pe care l-am avut nu l-am putut folosi fiind prea mic (aveam nevoie e unul mai înalt, de cel puţin 1,60m) în jurul terasei fiind un zid destul de înalt.
Merită să vă urcaţi în Turnul Montparnasse şi să admiraţi seara oraşul plin de lumini.


Astel, se încheia încă o zi din vacanţa noastră la Paris. Pentru ziua următoare era planificată vizitarea Castelului Versailles. 
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu